Kawa- rodzaje, metody parzenia.
Ten tydzień poświęciliśmy kawie. Jednak czy poznałeś już swoją ulubioną kawę? Dzisiaj krótki poradnik o jej rodzajach, metodach parzenia kawy a na koniec mały life hack.
Parzenie kawy to poniekąd pewien rytuał chętnie przeprowadzany w domach czy pracy. Każda metoda parzenia jest wyjątkowa i wpływa na intensywność smaku i zawartość kofeiny.
Jaką kawę wybrać?
Wszystko zależy od metody jej przygotowania. Do metody przelewowej warto wybrać kawę jednorodną, której ziarna pochodzą z konkretnej plantacji lub określonego regionu uprawy. Jeżeli zależy Ci na intensywnym espresso to zaopatrz się w kawę blend, czyli mieszankę ziaren kawy arabiki oraz robusty.
Stopień wypalenia kawy.
Arabika o niskim lub średnim stopniu wypalenia jest świetnym produktem do użycia przy alternatywnych metodach parzenia (chemex, french press, dripper). Arabika o średnim stopniu wypalenia lub jej mieszanka z robustą jest polecana do parzenia w kawiarce. Do przygotowania espresso w ekspresie ciśnieniowym polecamy arabikę z dodatkiem robusty. Dzięki takiej mieszance uzyskasz gęstą, orzechową piankę.
Jeżeli zdecydujesz się na zakup kawy ziarnistej koniecznie zaopatrz się w Żarnowy młynek do kawy. Dlaczego żarnowy? W porównaniu do młynka ostrzowego, nie tnie ziaren tylko je rozgniata pozwalając na zredukowanie pyłu kawowego. Dodatkowo nie poddrzewa ziaren kawy.
Stopień mielenia ziaren.
Jest kolejnym bardzo ważnym elementem przy parzeniu kawy. Zasada przy mieleniu jest taka: Im dłużej kawa jest parzona, tym grubiej powinny zostać zmielone ziarna. Dzięki temu wszystkie olejki zawarte w kawie dostaną się do naparu, a on sam w sobie nie będzie gorzki i kwaśny.
Stopień mielenia zależy również od metody parzenia. Dla kawiarki, ekspresu ciśnieniowego czy kawy tureckiej najlepsze będą drobno zmielone ziarna. Chemex, french press czy dripper polubią się z kawą grubo mieloną.
Metody parzenia kawy.
Najpopularniejszymi metodami parzenia kawy są ekspresy (zarówno ciśnieniowe jak i przelewowe) oraz kawiarki. A czy kiedykolwiek obiły Ci się o uszy nazwy takie jak Chemex, AeroPress czy French Press ?
Chemex.
Chemex to naczynie służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Został zaprojektowany przez Petera Schlumbohn w 1941 r. Swój specyficzny kształt zawdzięcza chemicznej pasji swojego twórcy. Szukał on metody parzenia kawy, tak aby wydobyć z niej jak największej ilości aromatów.
Jak przygotować kawę w Chemexie?
- Do naczynia wsadź filtr do kawy.
- Przelej filtr gorącą wodą. Czynność ta pozwoli na ogrzanie naczynia i pozbycie się papierowego posmaku. Wodę wylej.
- Zmiel kawę w młynku (gruboziarniście, wielkości kryształków soli), wsyp do filtra.
- Zalej kawę delikatnie wodą (95°C). WAŻNE nie wlewaj na raz całej wody. Na początku wlej wodę w stosunku 1:2 (na 50g kawy wlej 100g wody). Wlewaj kawę okrężnymi ruchami zaczynając od środka. Odczekaj 45-60 sekund.
- Ponownie zacznij wlewać wodę. Pilnuj, żeby nie przelać kawy. Każdorazowo woda powinna sięgać tylko poziomu ziaren. Powtarzaj aż do zużycia całej wody.
- Odczekaj, aż cała kawa spłynie i wyciągnij filtr.
AeroPress
Urządzenie te zostało wymyślone w 2005r prze Alana Adlera. Swoim wyglądem przypomina strzykawkę i jest najmłodszym urządzeniem do przelewowego parzenia kawy. Urządzenie podkreśla nuty owocowe zawarte w kawie, ale również jej kwasowość.
Parzenie kawy w AeroPress:
- Zagotuj wodę (ok. 200 g)
- Przygotuj urządzenie. Włóż plastikowy filtr do sitka. Podobnie jak przy Chemexie wlej trochę gorącej wody w celu przepłukania filtra i ogrzania naczynia, następnie wylej.
- Złóż urządzenie. Przykręć sitko z filtrem do cylindra, postaw na kubku lub dzbanku. Sprawdź czy wszystkie części są suche, ponieważ wilgoć może uszkodzić urządzenie. Do cylindra wsyp kawę.
- Dodaj wodę (stosunek 2:1, podobnie jak przy Chemexie). Temperatura wody powinna mieć ok. 95°C Namocz równomiernie kawę, poczekać 30 sekund. Wlej pozostałą gorącą wodę. Pozostaw do zaparzenia na minutę. Na koniec wymieszaj kawę.
- Zacznij przeciskać tłoczek w dół naczynia. Jeżeli chcesz uzyskać klarowny i delikat6ny napar, przeciskaj tłoczek pomału. Przeciskając tłoczek szybciej, uzyskać bardziej gęsty i intensywny napar.
French Press
Najbardziej znane z metod alternatywnych urządzenie do parzenia kawy. Powstało w 1929e we Francji przez Attilio Caliman. Urządzenie jest bardzo łatwe w użyciu, pozwala na odseparowanie fusów od naparu a samo parzenie kawy zajmuje mało czasu.
Jak zaparzyć kawę we francuskiej prasce?
- Zagotuj wodę do temperatury ok. 95°C (przygotuj taką ilość jaka zmieści się w prasce). W tym czasie zmiel kawę na grube ziarna. Wsyp kawę do french press.
- Zalej kawę w dwóch porcjach. Pierwsza część w skali 1:2. Poczekaj ok. 30 sekund.
- Dolej resztę wody, połóż przykrywkę i odczekaj 4 min.
- Delikatnym ruchem zacznij naciskać tłoczek, odciskając tym samym fusy.
- Kawę przelej natychmiast by uniknąć przeparzenia w naczyniu.
Sposobów na parzenie kawy jest bardzo wiele. Wypróbuj i znajdź swój ulubiony. A jeżeli szukać idealnej kawy to sprawdź co mamy w naszej ofercie!
LIFE HACK
Co zrobić z fusami po kawie?
Fusy po kawie są idealnym nawozem dla roślin. Posiadają w sobie cenne substancje, które bardzo wolno się uwalniają. Mają zbawienny wpływ na rośliny lubiące kwaśną ziemię- neutralizują wapń zawarty w wodzie.
- W domu: 1-2 łyżeczki fusów wymieszaj w szklance wody. Taką odżywkę uwielbiają Kamelie, paprocie, kaktusy czy anturium. Jeżeli nie dopijasz kawy, rozcieńcz ją z wodą w stosunku 1:5, taka mieszanka również świetnie się sprawdzi,
- W ogrodzie: Szklankę fusów zalej 10l wody. Kiedy fusy napęcznieją, wymieszaj i podlewaj rośliny raz a 1-2 tygodnie.
Ponadto fusy możesz również użyć do ściółkowania. Rozsyp delikatną warstwę na powierzchni ziemi w doniczkach w domu lub posyp ziemię wokół roślin i rozsyp dodatkowo warstwę kory sosnowej. Pamiętaj! Fusy muszą być dobrze wysuszone!
Jednocześnie fusy możesz wykorzystać w domowej kosmetyce:
- Peeling kawowy do twarzy
Pamiętaj, że skóra twarzy jest bardzo delikatna i należy o tym pamiętać w jej pielęgnacji. Dlatego nie używaj soli morskiej czy grubego cukru. Peeling kawowy możesz stosować niezależne od typu skóry jaki posiadasz. Do peelingu potrzebujesz: ½ filiżanki kawy mielonej, ½ szklanki drobnego cukru, 1 łyżkę mielonego cynamonu oraz 3 łyżek oleju kokosowego. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i połącz z olejem kokosowym.
o Peeling kawowy na cellulit
Kawa jest świetnym produktem ujędrniającym i świetnie sprawdza się w walce z pomarańczową skórką. Zmieszaj ½ szklanki świeżo mielonej kawy, ½ cukru gruboziarnistego oraz 5 łyżek oleju kokosowego. Zamiast mielonej wy możesz użyć fusów z świeżo zaparzonej. Taka kawa uwolni więcej kofeiny. Peeling stosuj 2 razy w tygodniu.
o Maseczka na twarz
Idealnie sprawdzi się przy przebarwieniach na twarzy. Połącz 2 łyżki kawy mielonej oraz 1 łyżkę kakao. Zalej niewielką ilością wrzątku i poczekaj aż się zaparzy. Kiedy mieszanka przestygnie dodaj 2 łyżki śmietany i wymieszaj. Maseczkę trzymaj na twarzy ok. 15 min i zmyj letnią wodą.
o Maseczka pod oczy
Cienie pod oczami? Jeżeli znasz ten temat to koniecznie wypróbuj szybką maseczkę z kawy. Fusy z porannej kawy wymieszaj z 2 łyżeczkami mleka oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Nałóż na ciemne lamy pod oczami i odczekaj 15 min (spokojnie możesz wypić w tym czasie kawę!)
o Mydełko kawowe
Ujędrniające i przyjemnie pachnące mydło wykonasz bez problemu w domu. Zetrzyj na tarce szare mydło lub mydło Aleppo (ok. pół kostki-50g) i rozpuść je w kąpieli wodnej. Dodaj 2 łyżeczki fusów z kawy i łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki oliwy z oliwek i kilka kropli olejku migdałowego. Masę przelej do foremek i poczekaj aż zastygnie. Peeling na porost włosów ☕
½ łyżeczki kawy mielonej wymieszaj z odrobiną ulubionej odżywki. Wykonuj delikatny peeling skóry i dokładnie spłucz włosy. Po regularnym stosowaniu zauważysz dużo nowych włosów.